Składniki:
-3,4 duże cebule (z pewnością wystarczą)
-1 jajko
-1 szklanka mąki
-1 szklanka mleka
-1 szklanka bułki tartej
-sól,pieprz
- olej do smażenia
1.Oczywiście pierwszą czynnością będzie obranie cebuli
2.Cebule kroimy w dość grube plastry (2-3 plastry na cebule)
Następnie rozdzielamy je od siebie,już powoli przypominają nam krążki
3.Krążki wkładamy do delikatnie ciepłej wody i chwilę czekamy,po pewnym czasie od krążków powinna odchodzić przezroczysta błonka,którą usuwamy.
*
A teraz czas na panierkę
1.Pierwszy talerzyk to
Mąka,sól oraz pieprz,wszystko mieszamy razem
,oczywiście wszystko razem mieszamy
No i nie pozostaje nam nic innego jak każdy krążek zapanierować
zaczynając od pierwszego talerzyka po trzeci
Rozgrzewamy olej i parę sztuk wkładamy do naczynia
czekamy,aż się zarumienią...
...i wyciągamy na papierowy ręcznik aby obciekły z tłuszczu
-ketchup
-sok z cytryny
-sól,pieprz
-cukier
Wystarczy wszystko zmieszać
Krążki robiłam pierwszy raz,dawno temu kupiłam gotowe ale pomyślałam,czemu by nie spróbować,tak wiele rzeczy kupujemy gotowych,że niedługo zapomnimy jak zrobić jajecznicę.
Dobra rada:nakładajcie małą warstwę panierki ja stwierdzam że zrobiłam za grubą,ale teraz będę wiedziała na przyszłość.
SMACZNEGO
Dla mnie za tłuste.
OdpowiedzUsuńOj ale kusisz :))
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła,ale co na to moja wątroba :-)
Pozdrawiam.
Raz w życiu chyba tylko jadłam takie krążki :) Przepis jest mega prosty :P
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;-)
UsuńMój Mąż uwielbia te krążki ! Ja nie jestem wielką fanką, ale czasem je chapnę :)
OdpowiedzUsuńkiedyś chyba jadłam to ale za tłuste jak dla mnie... ale pomysł fajny na tanią przekąskę:)
OdpowiedzUsuńJeżeli po tych krążkach ma się taaaką figurę jak Ty, to biorę :-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis ale muszę uważać u moich chłopaków na ich wątrobę i wydaje mi się, że to okropnie ciężko strawne :( Szkoda...
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać,że zjadlam dosłownie z 3/4 krążki i miałam dość,są bardzo syte
UsuńNie przepadam z cebulą ale mój zięć uwielbia ją więc jako dobra teściowa spróbuję zrobić bo przepis prosty i łatwy .Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda szkoda tylko, że trzeba smażyć w głębokim tłuszczu.
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje :)
kurcze, chyba jednak wole chipsy sklepowe :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
Anru
kurcze świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńŁatwe i szybkie ;)
OdpowiedzUsuńOoo ciekawe są : ) pierwszy raz spotykam się z takimi przekaskami
OdpowiedzUsuńNigdy ich nie próbowałam, ale chyba się skuszę, bardzo smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńMoże obs za obs? myhappysunmoontruth.blogspot.com
robiłam ... bardzo smaczne !
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam krążki cebulowe :)
OdpowiedzUsuńOj i ja je uwielbiam i to z sosem czosnkowym hmhmhm ;) Ostatnio moja mamciś je robiła i specjalnie mi przywiozła ;)
OdpowiedzUsuńAkurat ostatnio jadłam , chyba po roku przerwy :)
OdpowiedzUsuńsą przepyszne!
Pozdrawiam.
Nigdy nie jadłam. Muszę spróbować, bo wyglądają genialnie.
OdpowiedzUsuńgdyby nie to, że trochę z tymi krążkami jest paprania się to częściej bym je robiła, bo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam cebule w kazdej postaci, a taka to wrecz kocham! :)
OdpowiedzUsuńNiewątpliwie tłusto ale za to jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas można sobie pozwolić. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i liczę na rewanż
http://magicworldprincesscarmen.blogspot.com/